Eerste Vlaamse Handhavingsweek levert meer dan 350 pv’s en 1.250 GAS-vaststellingen op
Eerste Vlaamse Handhavingsweek levert meer dan 350 pv’s en 1.250 GAS-vaststellingen op

Eerste Vlaamse Handhavingsweek levert meer dan 350 pv’s en 1.250 GAS-vaststellingen op

Published

Succesvolle Vlaamse flitsmarathon tegen zwerfvuil en sluikstort krijgt vervolg in 2018

De verscherpte controles tijdens de allereerste Handhavingsweek leverden meer dan 1.600 GAS-vaststellingen en pv’s op voor sluikstorten en zwerfvuil. De werkelijke resultaten liggen nog een stuk hoger, aangezien niet alle handhavers hun acties registreerden. “Maar het allerbelangrijkste resultaat is het afschrikkend effect van zo’n Handhavingsweek, en het krachtige signaal dat het ons menens is met de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort”, zegt Vlaams minister Joke Schauvliege.

De eerste Vlaamse Handhavingsweek – een flitsmarathon tegen zwerfvuil en sluikstort, zeg maar - liep van 18 tot 24 september en is een initiatief van Mooimakers, het Vlaamse samenwerkingsverband tussen OVAM, Fost Plus en de lokale besturen (VVSG). Verspreid over de vijf Vlaamse provincies registreerden zo’n 1.000 handhavers (waarvan 45% politieagenten, 22,6% GAS-ambtenaren, 14,3% gewestelijke toezichthouders en 18,1% lokale en andere toezichthouders) hun deelname aan de Handhavingsweek. Registratie was niet verplicht, dus zowel het aantal deelnemende handhavers als de resultaten van hun controles liggen nog een stuk lager dan het werkelijke aantal.

In totaal werden tijdens de Handhavingsweek 1.127 GAS-vaststellingen en 315 pv’s geregistreerd voor sluikstorten. In ongeveer een derde van de gevallen is de dader bekend, andere sluikstorters worden nog opgespoord. Voor zwerfvuil - bijvoorbeeld sigarettenpeuken of papiertjes die worden weggegooid – kwamen daar nog eens 118 GAS-vaststellingen en 31 pv’s bij. Een duizendtal mensen werd aangesproken op hun gedrag en aangemaand om hun afval op te ruimen zonder dat het tot een sanctie kwam.

We zijn tevreden met de resultaten van de verscherpte controles. De allereerste Handhavingsweek is op verschillende vlakken een geslaagde primeur”, benadrukt minister Schauvliege. “Zoals de flitsmarathon snelheidsduivels afschrikt, moet de Handhavingsweek mensen ook twee keer doen nadenken voor ze sluikstorten of zwerfvuil achterlaten. Tegelijkertijd is het ook een hart onder de riem van al die mensen die zich wél aan de regels houden: zij merken dat het ons menens is met de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort, dat overtreders niet straffeloos hun gang kunnen gaan en dat de pakkans omhoog gaat.”

Mooimakers wil de Handhavingsweek volgend jaar herhalen. “Uiteraard is handhaving slechts een onderdeel van onze integrale aanpak van sluikstort en zwerfvuil, en uiteraard voeren we die strijd het hele jaar door. Maar we zien toch dat zo’n Handhavingsweek voor extra zichtbaarheid en extra aandacht voor de problematiek zorgt. En in West-Vlaanderen, waar vorig jaar al een gelijkaardige actie werd gehouden, schatten de mensen de pakkans dit jaar ook al hoger in. Herhaling werkt.”

Over Mooimakers
Mooimakers is de motor van de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten in Vlaanderen. Mooimakers organiseert campagnes, voert onderzoek, stimuleert kennisuitwisseling, ondersteunt op een proactieve manier alle betrokken actoren en zet zelf aanstekelijke acties op. Mooimakers is het merk waaronder Vlaanderen Mooi uitvoering geeft aan haar beleid. Vlaanderen Mooi is het initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten van de OVAM, Fost Plus en de VVSG.

Woordvoerder OVAM, Jan Verheyen, jan.verheyen@ovam.be, 0479 890 746
Projectverantwoordelijke bij VVSG, Piet Coopman, piet.coopman@vvsg.be, 0472 59 70 91
Woordvoerster Fost Plus, Fatima Boudjaoui, fatima.boudjaoui@fostplus.be, 0471 77 30 96
LEWIS, mooimakers@teamlewis.com, 03 304 36 30


Screen Shot 2017-09-04 at 15.57.20.png

Copy as a Plain Text

Share

Des fêtes étincelantes avec Braun

L’hiver est là… Les journées raccourcissent et le froid s’installe. Les fêtes sont à nos portes. C’est le moment de partir à la recherche du cadeau idéal pour Noël ou de créer le menu parfait pour le réveillon ! Braun vous fait quelques propositions pour des fêtes de fin