Drie op vier werkgevers krijgt te maken met leugens op cv
Drie op vier werkgevers krijgt te maken met leugens op cv

Persbericht

Drie op vier werkgevers krijgt te maken met leugens op cv

Published

Brussel, 14 november 2017 - Maar liefst 74% van de Belgische werkgevers weigerden ooit al een kandidaat omdat er een leugen op het cv stond. Dat blijkt uit een studie van gespecialiseerd rekruteringsbureau Robert Half bij 300 ‘hiring managers’. Het gaat daarbij zowel om kleine als grote leugens die een impact konden hebben op de prestaties binnen het bedrijf.

Leugens over ervaring en opleiding 
De betrapte kandidaten deden voornamelijk uitschijnen dat ze beschikten over meer werkervaring (51%) en overdreven op vlak van hun verantwoordelijkheden en taken in vorige jobs (29%). Daarnaast stelde 40% van de ‘hiring managers’ vast dat de sollicitant loog over zijn diploma’s en kwalificaties.  

Overschatting van eigen vaardigheden 
Verder komt het vaak voor dat sollicitanten hun eigen vaardigheden, zoals de talenkennis (48%), de technische vaardigheden (38%), leidinggevende vaardigheden (30%) en projectmanagementvaardigheden (10%), overschatten.

Opvallend: amper 8% van de ‘hiring managers’ betrapte een sollicitant op een leugen over eerdere verloning.

“Transparantie en eerlijkheid tijdens een sollicitatie zijn cruciaal voor kandidaten die oprecht geïnteresseerd zijn in een vacature,” zegt Frédérique Bruggeman, Managing Director bij Robert Half BeLux. “Vele bedrijven voeren een diepgaande achtergrondcontrole uit, waarbij de groeiende openheid dankzij sociale media zeker zijn rol speelt. Een kandidaat die het meest geschikt lijkt voor de vacature, maar blijkt te liegen over zijn CV, is niet meer geloofwaardig en zijn kans is dan ook direct verkeken. En dat zou zonde zijn, want eigenlijk is het niet eens nodig om zulke risico's te nemen. Werkgevers beseffen heus wel dat niemand perfect is en zijn, zeker in deze tijden van arbeidskrapte, bereid om mensen in wie ze geloven, bij te scholen. Als sollicitant breng je dus alleen maar je carrièrekansen in gevaar.”

Over Robert Half
Robert Half, dat tot de S&P 500 behoort, is het eerste en grootste gespecialiseerde rekruteringsbedrijf ter wereld. Het bedrijf werd opgericht in 1948 en beschikt wereldwijd over meer dan 325 filialen waarvan 11 gelegen in België. Robert Half biedt rekruteringsoplossingen op maat voor tijdelijke, permanente en interim-managementopdrachten voor professionals gespecialiseerd in finance en accounting, financiële dienstverlening (bank- en verzekeringssector), IT, administratie en juridische materies. Robert Half staat garant voor een professionele dienstverlening en persoonlijke ondersteuning. Meer info op roberthalf.be.

Share

Trois employeurs sur quatre reçoivent des CV mensongers

Bruxelles, 27 novembre 2017 - Pas moins de 74 % des employeurs belges ont déjà refusé un candidat qui avait menti sur son CV. C’est ce qui ressort d’une étude menée par le bureau de recrutement spécialisé Robert Half auprès de 300 Belges habilités au recrutement. Il s’agit de petits et de grands mensonges qui peuvent avoir un impact sur les performances de l’entreprise.