Affiches, openbare woonkamers en een flitsmarathon pakken zomers zwerfvuil aan
Affiches, openbare woonkamers en een flitsmarathon pakken zomers zwerfvuil aan

Affiches, openbare woonkamers en een flitsmarathon pakken zomers zwerfvuil aan

Published

 Campagne Mooimakers Tanstation Lo Res-1.jpg
Mooimakers lanceert vandaag zijn zomercampagne tegen zwerfvuil en sluikstort. Borden langs alle grote wegen en parkings in Vlaanderen – gebaseerd op het populaire spelletje ‘ik ga op vakantie, en ik neem mee’ - sporen de miljoenen vakantiegangers aan om hun afval niet uit het raam van hun auto te gooien maar bij te houden. De campagne houdt ook halt in alle Vlaamse provincies en wordt in september afgesloten met de allereerste handhavingsweek, een ‘flitsmarathon’ tegen zwerfvuil.

Mooimakers is het samenwerkingsverband tussen de OVAM, Fost Plus en de Vlaamse lokale besturen verenigd in de VVSG. De missie van Mooimakers is even helder als ambitieus: Vlaanderen bevrijden van zwerfvuil. Daarvoor huldigen de partners een geïntegreerde aanpak, die zowel op preventie als op repressie inzet, en zoveel mogelijk mensen, scholen, verenigingen, bedrijven, … in beweging wil krijgen tegen zwerfvuil en sluikstort.

Het volgende luik in de zomercampagne van Mooimakers werd deze voormiddag gelanceerd op de snelwegparking langs de E19 in Waarloos. Grote borden mobiliseren de vakantiegangers om hun afval bij te houden in plaats van het uit het raam te kieperen. De komende weken voert Mooimakers ook actie op heel wat snelwegparkings, met afvalzakjes voor in de auto en met ‘vuilbakspelletjes voor de kinderen’.

“De snelwegparkings zijn helaas echte hotspots voor zwerfvuil en sluikstort”, legt Mooimakers-coördinator Els Gommeren uit. “Jaarlijks wordt alleen al langs de Vlaamse gewestwegen en autosnelwegen meer dan 3.000 ton zwerfvuil opgeruimd. Met deze campagne willen we de miljoenen vakantiegangers langs de Vlaamse wegen oproepen om hun afval te dumpen waar het hoort. Je gooit thuis geen afval op de grond, maar je doet dat ook niet in andermans huis.”

 “De voorbije weken hebben we ook op festivals als Rock Werchter of op populaire trekpleisters als de Graslei in Gent gezien dat het probleem van zwerfvuil bijzonder hardnekkig is. Daarom richten we ons niet alleen tot de overtreders zelf, maar ook tot de zwijgende massa die zich in stilte doodergert aan al dat zwerfvuil. Als zij niet alleen het goede voorbeeld geven, maar sluikstorters ook op hun gedrag durven aanspreken, zal de drempel om nog zwerfvuil te dumpen extra hoog worden.”

De zomercampagne van Mooimakers beperkt zich niet tot de borden langs parkings en grote wegen en tot acties aan tankstations. Mooimakers plant ook in verschillende steden en gemeenten in heel Vlaanderen openbare woonkamers neer. De zomercampagne krijgt naast een preventief- en een sensibiliseringsluik ook nog een repressief sluitstuk. De derde week van september vindt de allereerste Handhavingsweek plaats: een ‘flitsmarathon’ tegen zwerfvuil, zeg maar, met in heel Vlaanderen extra controles op sluikstort.
Campagne Mooimakers Tankstation-6.jpgCampagne Mooimakers Tankstation-2.jpgCampagne Mooimakers Tankstation-3.jpgCampagne Mooimakers Tankstation-1.jpgCampagne Mooimakers Tankstation-5.jpg
Screen Shot 2017-07-12 at 17.27.50.pngScreen Shot 2017-07-12 at 17.28.12.pngScreen Shot 2017-07-12 at 17.28.01.pngAuto afvalzakje.PNGVUI126_WEBWINKEL_HERAS.png

Over Mooimakers
Mooimakers is de motor van de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten in Vlaanderen. Mooimakers organiseert campagnes, voert onderzoek, stimuleert kennisuitwisseling, ondersteunt op een proactieve manier alle betrokken actoren en zet zelf aanstekelijke acties op. Mooimakers is het merk waaronder Vlaanderen Mooi uitvoering geeft aan haar beleid. Vlaanderen Mooi is het initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. 

Copy as a Plain Text

Share

Kingston Digital lanceert microSD kaartlezer voor type-C USB

MobileLite Duo 3C optimaal voor apparaten met een type-C USB poort & Compacte microSD kaartlezer met dual interface voor type-A en type-C USB poorten